Deze Ethiopische meisjes missen geen schooldagen meer

Normal c1e87f8acadec976353a36c7023352fb34971855
18-07-2019 | 13:30

Abek'yelesh Beze (16) gaat naar school in de regio Amhara. Op haar school is ze zeer actief in de Girls Club. Samen met haar vrienden voert ze bewustmakingscampagnes over hygiene tijdens de menstruatie. En dat is hard nodig…

 "Ongesteld zijn wordt door het grootste gedeelte van ons dorp bijna gezien als een vloek ", vertelt Abek'yelesh. "De jongens op school pesten de meisjes waarvan ze weten dat ze ongesteld zijn, ze maken er grapjes over. Het gevolg was dat wij liever thuis bleven tijdens onze menstruatie. Alle meisjes op school misten daardoor elke maand drie tot vijf dagen school. Sommige meisjes bleven zelfs zeven dagen thuis!"


Bewust van de problemen

"Gelukkig zien we nu verandering", zegt Abek'yelesh. “Dankzij het water, sanitatie en hygiene project van Plan International is iedereen op school zich bewust van het probleem.” Een grote groep meisjes, jongens en leerkrachten op zes scholen, waaronder de school van Abek'yelesh, heeft diverse uitgebreide trainingen gevolgd op het gebied van Menstrual Hygiene Management. Zij gingen vervolgens terug naar hun scholen, waar zij hun kennis doorgeven aan de leerlingen en leraren. Ook vertellen zij hierover aan familieleden thuis en in het dorp.

Niet meer gepest

En met succes: “We worden niet meer voor de gek gehouden of gepest vanwege iets dat heel natuurlijk is. Ook weten we nu hoe we onszelf schoon moeten houden als we ongesteld zijn. We hoeven dus geen lessen meer te missen."

Naast dat er bewustzijn is gecreëerd door het project, zijn er nu ook verschillende faciliteiten voor meisjes op de school. "We hebben een Girls' Room waar we ons maandverband kunnen verschonen, onszelf kunnen wassen en zelfs even kunnen rusten als de pijn te erg is", vertelt Abek'yelesh. "We gaan dan weer terug naar de les als we ons iets beter voelen."

Beter dan in de bosjes
Abek'yelesh is ook blij met de toiletten speciaal voor meisjes die vanuit het project worden gebouwd. "Het zijn hele mooie toiletten. Zodra het water is aangelegd kunnen we er gebruik van maken. Veel veiliger dan plassen in de bosjes.”