Schoon water en wc's - Ethiopië

Verander het leven van meisjes in Ethiopië!
Door in actie te komen voor schoon water en toiletten help je vooral veel meisjes. Want het zijn meestal de meisjes die elke dag uren moeten lopen om water te halen, vaak onder gevaarlijke omstandigheden. Ze missen hierdoor veel tijd op school. En het water is vaak vervuild wat ziekten veroorzaakt. Ook blijven veel meisjes weg van school als ze ongesteld zijn door het ontbreken van goede wc's.

Zo helpen wij meisjes en hun familie in Ethiopië!
Met de opbrengst van jullie te gekke acties, zorgt Plan in de regio Amhara op scholen voor waterpompen en watertanks. Voor meisjes worden aparte toiletblokken gebouwd, met wasruimtes en een invalidetoilet. Ook richt Plan clubs op waar leerlingen cursussen krijgen over hygiëne, o.a. tijdens de menstruatie. Voor noodgevallen is er voor meisjes maandverband. Lees hier het verhaal van een bezoek aan een Plan waterproject in Ethiopië

 

Team Vrijwilligers

vrijwilligers@plannederland.nl

0857732007

Bekijk alle

Geen enkel meisje blijft meer thuis tijdens haar menstruatie

20-08-2019 | 11:00  Als tiener maakte Bezawit - nu 27 jaar en lerares wiskunde op de Chenta Basisschool in Ethiopië - zich altijd zorgen. Ze hoorde namelijk van vrienden, broers, zussen en zelfs volwassenen in haar omgeving dat vrouwen vervloekt zijn omdat ze menstrueren. En dat ze daarom zo moeten lijden. Omdat er nooit over dit onderwerp werd gesproken en meisjes en vrouwen hun menstruatie zo veel mogelijk geheim hielden, kreeg Bezawit veel verkeerde informatie die zorgden voor grote angst. "Bijna iedereen die ik kende sprak hier zo over en dat zorgde er voor dat ik dacht dat menstrueren een en al ellende is en dat vrouwen ongesteld worden omdat ze vervloekt zijn", legt ze uit. "Ik wilden helemaal niet meer groot worden; ik wilde kind blijven.” Haar angst werd groter en groter, totdat ze op haar veertiende voor het eerste ongesteld werd. "Ik herinner me dat het pijnlijk en stressvol was", zegt Bezawit. "Maar al snel vond ik ook dat de verhalen erg overdreven waren." Minder afwezig Plan International zorgt er voor dat meisjes tijdens hun menstruatie gewoon naar school kunnen blijven gaan. Zo bouwt Plan aparte toiletten voor meisjes en verschoningsruimtes en informeert leerlingen in speciale WASH-clubs over hygiene tijdens de menstruatie. Deze clubs blijven ook na afloop van het project bestaan. Bezawit is blij met het project. “Door veilig drinkwater, goede wc’s en kennis over hygiene, worden er minder leerlingen ziek en missen zij dus minder dagen school. Meisjes hoeven ook niet meer thuis te blijven als ze ongesteld zijn. Zo moet het ook zijn, want je menstruatie is iets heel normaals en natuurlijks. Dit moet een meisjes of vrouw niet in de weg staan, al is dat vaak wel zo in deze omgeving. Leren over hygiene Firnus (15) werd een jaar geleden voor het eerst ongesteld. “Ik wist dat het zou gaan gebeuren, dus ik had er niet echt moeite mee. Ik wist ook gewoon wat ik moest doen. In onze club leerde ik al hoe ik mezelf schoon en zelfverzekerd kan houden. Ik kan gewoon naar school als ik ongesteld ben.” Op de school van Firnus is een speciale ruimte gemaakt waar menstruerende meisjes even kunnen uitrusten en zichzelf verschonen. "We weten nu hoe we maandverband kunnen maken van materialen die we in het dorp kunnen krijgen. Zelfs de jongens weten hoe ze die moeten maken. Bezawit is blij dat haar leerlingen niet voor dezelfde uitdagingen als zijzelf zullen staan. "Geen enkel meisje zou lessen moeten missen of zelfs met school moeten stoppen omdat ze ongesteld is!”
Lees meer